Nieuws
Kennismaken met Vordense stichting Every boy & girl

Kennismaken met Vordense stichting Every boy & girl

Artikel in het Contact Vorden 10 juli 2018

“Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping.” Onder dit motto heeft Marjan Koffeman (58) uit Vorden begin dit jaar de Stichting Every boy & girl opgericht.

Het concept van Every boy & girl kwam begin dit jaar uit de koker van Marjan Koffeman. Nadat ze eerst contact had gehad met Stichting Little dresses for Africa, besloot Marjan om samen met Annerieke Overvelde en Mayke Dijkman een eigen stichting op te richten, omdat Little dresses for Africa zich specifiek bezig hield met het naaien van jurkjes voor meisjes in Afrika. ”Dat vond ik te eenzijdig. Onze vrijwilligers maken b.v. ook rugtasjes en knuffels en voor kinderen in koude landen worden sjaals, mutsen, sokken, truien en dekentjes gebreid en gehaakt. Onze stichting heeft dus een veel breder karakter.” aldus de Vordense.
Het uitgangspunt van Stichting Every boy & girl is een win-win situatie: de vrijwilligers in de Achterhoek vinden het leuk om te handwerken en doen dit voor de allerarmste kinderen, waar ook ter wereld.” Sommigen vinden het leuk om vanuit huis te handwerken en anderen vinden het gezellig om regelmatig met een groepje bij elkaar te komen.
Er hoeven geen targets te worden gehaald, iedereen handwerkt in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Hierdoor is het project laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk” zo verklaart Marjan.
Er zijn momenteel in groepsverband diverse bewoners van de IJsselflat in Zutphen, Stichting Ouderen in Steenderen en van het Siza in Zutphen actief.

Het voortraject
Om te kijken of het daadwerkelijk zinvol zou zijn om Every boy & girl op te richten, heeft Marjan sinds het najaar van 2017 intensief onderzoek gedaan. Zo zette ze een vacature uit bij vrijwilligersvacaturebanken, plaatste een oproep op Facebook en stuurde ze brieven aan alle handwerkwinkels in de omgeving. Hierop kwamen diverse reacties.
Met iedereen die zich aanmeldde maakte zij persoonlijk kennis. Tijdens de onderzoeksfase kwamen er al zoveel enthousiaste activiteiten op gang, dat alleen maar geconcludeerd kon worden dat de stichting zeer zeker in een behoefte zou voorzien en daarom werd Stichting Every boy & girl op Valentijnsdag (14 februari) officieel opgericht.

De vrijwilligers
Omdat Every boy & girl de win-win situatie hoog in het vaandel heeft staan, is er evenveel aandacht voor de vrijwilligers als voor de kinderen. Met de vrijwilligers en een brede groep geïnteresseerden wordt contact onderhouden door middel van een maandelijkse nieuwsbrief, de website en Facebook. Ontvangen donaties stof en wol worden weer uitgedeeld aan de vrijwilligers en alle gemaakte producten worden persoonlijk bij de mensen opgehaald.

De kinderen
Om te kijken of een buitenlands project geschikt is, wordt vooraf contact gelegd met een contactpersoon van het project. Marjan: “We inventariseren eerst in welke omstandigheden de kinderen verkeren en aan welke dingen ze behoefte hebben; dit wordt weer doorgegeven aan de vrijwilligers. Zo wordt direct ingespeeld op de hulpvraag. Na ontvangst van de artikelen stuurt de contactpersoon van het project ons foto’s en wordt er gezorgd voor een terugkoppeling.”
Op dit moment draagt Every boy & girl bij aan kinderprojecten in Kaapstad en Ghana.
Het transport vindt plaats via twee senior-pursers van de KLM. Ook is er contact gelegd met de familie Oldenboom van Stichting Dominika in Gaanderen, die prachtig werk doen voor de allerarmsten in Hongarije.

De toekomst
Het enthousiaste team van Every boy & girl zit boordevol plannen:
Na de zomervakantie wordt er een start gemaakt met het project ‘Ouderen leren schoolkinderen breien en haken’. De basisbeginselen van het handwerken worden namelijk op de meeste scholen niet meer geleerd. Marjan: “Door ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen, kunnen generaties op een gezellige manier van elkaar leren.”
Daarnaast is het de bedoeling dat er nieuwe handwerkgroepjes opgestart worden. Ook wordt er op dit moment hard gewerkt aan het openen van een webwinkel, waar trendy artikelen van stof en wol verkocht gaan worden.

Informatie
Lijkt het u leuk om te handwerken voor Every boy & girl, of heeft u wol/katoenen stof over, of weet u een geschikt kinderproject? Stuur dan een berichtje via www.everyboyandgirl.nl.