Nieuws
Vrijwilligers hier blij, kids daar blij

Vrijwilligers hier blij, kids daar blij

Artikel in Vizier op Bronckhorst d.d. 24 april 2019


Handwerken voor de allerarmsten
“Twee jaar geleden raakte ik mijn baan kwijt en toen dacht ik: wat wil ik nu eigenlijk? Ik wilde iets doen wat het verschil maakt voor mensen en waarbij ik kan organiseren. Iets wat toegankelijk is voor iedereen, want ik geloof in makkelijk en simpel.”
Met deze wens onderzocht de Vordense Marjan Koffeman twee jaar geleden in haar eigen omgeving waaraan behoefte bestond. Het viel haar op dat veel vrouwen het leuk vinden om te handwerken, maar dan wel graag met een doel.Gaandeweg ontstond het idee om een stichting op te richten waarbij vrouwen – en natuurlijk ook mannen – in Nederland kleding en knuffels maken voor de armste kinderen van de wereld.
“Het idee was er vrij snel, maar hoe moest ik de kleding op de plaats van bestemming krijgen… Gelukkig dacht mijn broer mee. Hij werkt bij de KLM die een aparte organisatie heeft, waarbij het personeel twee koffers met spullen mag meenemen naar projecten op de plaats van bestemming. Via hem was dat gedeelte van het plan dus ook geregeld.
In februari 2018 werd Stichting Every boy & girl officieel opgericht en er zijn nu al 42 vrijwilligers die voor ons handwerken. Het gaat geweldig en praat zich vanzelf rond”, zegt Marjan trots. Veel vrijwilligers naaien, breien of haken vanuit huis. Anderen doen dat samen, soms tegen de eenzaamheid. “Hoeveel er wordt gemaakt, bepaalt men zelf. Ik leg geen regels op, alleen dat het kwalitatief goed moet zijn. En wil je een tijdje niets maken, ook prima. Weet je, ik vind de vrijwilligers in Nederland net zo belangrijk als de kinderen in de projecten. Ik spreek de vrijwilligers daarom ook allemaal persoonlijk. Het is echt een win-winsituatie.”

Sokjes met open hiel
De Stichting groeit snel. “Het gaat heel voorspoedig”, concludeert Marjan zelf. “De projecten die we doen, komen gewoon op mijn pad. Ons doel zijn echt de allerarmste jongens en meisjes ter wereld. Het liefst heb ik bij ieder project een contactpersoon op de plaats van bestemming.
Vooraf vraag ik wat er gewenst is en achteraf of het naar tevredenheid was, bij voorkeur met foto’s van de kinderen, zodat ik in de maandelijkse nieuwsbrief en op Facebook aan de vrijwilligers kan laten zien waar ze het voor doen. Dat contact vooraf is belangrijk, want we weten soms echt niet wat er nodig is. Een kinderziekenhuis in Zuid-Afrika vroeg bijvoorbeeld om lakenzakken. Geen idee wat dat was, maar het zijn een soort slaapzakken, alleen dan van dunne stof. Ze vroegen ook om babysokjes met een open hiel voor het infuus. Ja, daar kom je zelf niet op. Als je dan later de foto’s ziet dan geeft dat veel voldoening.”


Donaties
De stichting met ANBI-status krijgt regelmatig materialen zoals wol en katoen gedoneerd. “Dat het de vrijwilligers niets kost, maakt het leuk”, benadrukt Marjan.
Samen met de andere leden van het team haalt Marjan alle gemaakte sokjes, vesten, truien, mutsen, sjaals, knuffels, broekjes en jurkjes bij de vrijwilligers op. “Vervolgens wordt er een label van de stichting ingenaaid of gestreken om te laten zien dat het speciaal gemaakt is, want alles wat we maken doet ertoe.”